Driving Range - Mórahalom

A golf játék kezd népszerû lenni Magyarországon. Ilyenkor hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a kezdet is itt van valahol a közelmúltban, pedig a golf története hazánkban és hazánkon kívül nagyon régre tekint vissza. Már a XIII. században veronai falfestményen és a XVI. századi németalföldi festményeken szerepel egy hasonló játék, az viszont biztos, hogy a skót tengerparton a pásztorok "találták ki" és játszották. A pálya eredeti neve "links" is erre utal és a legeltetett birkák által a füves területen keletkezett kitúrt homokos rész, a bunkerek a mai homokcsapdák õsei voltak.

A játék

A játék hivatalos szaknyelve, a kifejezések, a szabálykönyv mind Skóciából erednek, és ennek a sportnak a mekkája, a Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews 1754 óta létezik. Az, hogy népszerû volt már 500 évvel ezelõtt, onnan tudjuk, hogy II. Jakab, skót király 1457-ben betiltotta ezt a sportot, mert a hadra-fogható ifjak a fegyverforgatás helyett inkább a golf ütõt forgatták. A skót, angol és ír területeken rendkívül gyorsan elterjedt játék körülbelül 100 évvel ezelõtt lépte át a Csatornát és terjedt el öreg kontinensünkön. Ugyanekkor lépett be Észak Amerika és Japán is a "golfõrültek" táborába. Jelenleg mintegy 65 millió ember golfozik a világon, akiknek 98 %-a amatõr. Ebbõl Európában - Angliát, Írországot és Skóciát is beleértve - több mint ötmillió ember golfozik és a pályák száma meghaladta a hatezret.

Aktív kikapcsolódás

Sokan a sport mellett életformának tartják a golfot, mert a természetben eltöltött aktív kikapcsolódás (7-9 km séta, minden izmot megmozgató és a gerincoszlopot 90 fokkal elfordító mozgás-sorozat) együtt jár egy igen erõs koncentrálással, komoly fegyelmet és udvariasságot igénylõ magatartással. Játszható minden korosztály számára, mert mindenki fizikai és szellemi teljesítõképessége szerint vesz részt benne. Mint az egyik legnagyobb szabadidõsportnak, óriási a népszerûsége. A pályák csodálatos látványa, a játék szépsége és különleges nehézsége ugyanakkor az egyik legnagyobb profi sportággá fejlesztette a golfot (televíziós közvetítések, reklámok).


Összeállította: Szlávy Tibor

 

Cim

BÁLINT TRANS KFT.

Dorozsmai út 35. 6728 Szeged, Csongrád
Telefon: (62) 44 45 00
30/212-7777
20/341-8862

email : balinttrans@invitel.hu